TRAVEL STORIES

Μια ημέρα στη ζωή του Viscri

Ο ηλίου ανατέλλει στις 6.43 π.μ. και σαν ρολόι, οι αγελάδες και τα άλογα απελευθερώνονται από τους σταύλους τους, κλιπ που κόβουν έξω από τους αχυρώνες τους και στον κεντρικό, χαραγμένο δρόμο που οδηγεί έξω από το χωριό. Όλοι στρέφονται αριστερά, και σιγά-σιγά φτάνουν μέχρι τα λιβάδια που γεμίζουν με δροσιά που λάμπουν νωρίς το πρωί, έτοιμα για τη μέρα τους μασώντας τον γαμπρό στον ήλιο. Αυτό το όραμα συνοψίζει τέλεια τον χαλαρό τρόπο ζωής στο Viscri, ή το «Deutsch Weisskirch» – ένα παραδοσιακό και γραφικό σαξονικό χωριό στο νομό Brasov, περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Sighisoara.

Το άλογο δεμένο με τα κάρα οργώνει την πόλη, μεταφέροντας αγαθά και προϊόντα στους χωριανούς, ενώ άλλα μεταφέρουν χούφτες τουριστώνς που χρειάζονται χρόνο για να εξερευνήσουν αυτό το γραφικό μέρος της Ρουμανίας. Οι τουρίστες ανεβαίνουν στους λόφους, μέσα από τα καταπράσινα δάση για να αναζητήσουν σιδηρουργούς και όλες αυτές τις παραδόσεις που κάνουν τον Μπρασόφ να μοιάζει με μια χώρα που ξέχασε ο χρόνος.

Κατεβαίνοντας πίσω στο χωριό βλέπουμε τις κυρίες που πλέκουν και πουλάνε χειροποίητες κάλτσες, καπέλα και κεραμικά. Μια από τις παλαιότερες εκκλησίες στην Τρανσυλβανία βρίσκεται εδώ, χτίστηκε τον 13ο αιώνα και δημιουργεί μια τέλεια εικόνα. Ο πύργος του προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα στα απέραντα λιβάδια, που αξίζει να περπατήσετε.

Το μεσημεριανό γεύμα, σαλάτες, σούπες, τυριά, ψωμί, κρέατα … και φυσικά το Horinca, το τοπικό κονιάκ δαμάσκηνων. Όλο το φαγητό, εκτός από το λάδι και τη ζάχαρη είναι παραγωγή τυο χωριού … και σίγουρα μπορείτε να τα δοκιμάσετε. Η τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO φιλοξενεί έναν από τους λιγότερο γνωστούς και ελαφρώς μικρότερους οικισμούς του Πρίγκιπα Τσαρλς, “αποκαταστάθηκε ενώ διατηρούσε τις παραδοσιακές ιδιαιτερότητες της Τρανσυλβανίας και σίγουρα δεν μειώνει τον αγροτικό τρόπο ζωής των αγροτών σε αυτό το χωριό που παραμένει πολιτισμικά μοναδικό, μοιάζει σαν να τους πέρασε η βιομηχανική επανάσταση και ο κομμουνισμός …

Το Mihai Eminescu Trust έχει πάνω από 300 έργα στην περιοχή διάσωσης και αποκατάστασης πολλών από τα παραδοσιακά κτίρια από το 1999, ελπίζοντας να ενθαρρύνει τους ξένους να μετακινηθούν σε έναν απλούστερο τρόπο ζωής, και φαίνεται δελεαστικό! Η περιπλάνηση στην πόλη, κυματίζοντας στους ντόπιους και κρυφοκοιτάζοντας στους κήπους αυξάνει την όρεξή μας για ένα άλλο φανταστικό οργανικό βραδινό γεύμα.

Και στις 19.50 το βράδυ, και πάλι σαν ρολόι, καθώς ο ήλιος δύει μια άλλη ειδυλλιακή μέρα, οι αγελάδες και τα άλογα κάνουν το δρόμο τους πίσω από το χαλίκι, αυτή τη φορά κάποιοι σταματούν στην κεντρική υδάτινη σκάφη, σαν να κάνουν μια συνομιλία τελευταίας στιγμής της ημέρας. Μέχρι το επόμενο πρωί όταν θα συναντηθούν ξανά στο χαλίκι που οδηγεί στα λιβάδια στον ήλιο.

Κλείσε τώρα μαζί μας ένα ταξίδι ζωής!

Inspiration

Δείτε περισσότερα άρθρα

“When in Greece, eat like a Greek”

TRAVEL STORIES “When in Greece, eat like a Greek” Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, οι ελληνικές διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει τόσο ριζικά που είναι δύσκολο να συνοψίσουμε τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας με λίγες λέξεις. Αν και είναι πολύ πιθανό ότι οι ήρωες του Ομήρου θα ένιωθαν σαν στο σπίτι τους σε ένα ελληνικόΔιαβάστε περισσότερα

Μια ημέρα στη ζωή του Viscri, Ρουμανία

TRAVEL STORIES Μια ημέρα στη ζωή του Viscri Ο ηλίου ανατέλλει στις 6.43 π.μ. και σαν ρολόι, οι αγελάδες και τα άλογα απελευθερώνονται από τους σταύλους τους, κλιπ που κόβουν έξω από τους αχυρώνες τους και στον κεντρικό, χαραγμένο δρόμο που οδηγεί έξω από το χωριό. Όλοι στρέφονται αριστερά, και σιγά-σιγά φτάνουν μέχρι τα λιβάδιαΔιαβάστε περισσότερα