2-7 Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ
4 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΑΣΧΑ

Η τελετουργία, τα έθιμα, η τελετή του Νιπτήρος και η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου είναι αρκετοί λόγοι για να περάσετε το Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης που αποπνέει όλο το τυπικό και τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η μαγική αυτή εμπειρία ξεκινάει από την Κυριακή των Βαΐων, όπου στις εκκλησίες του νησιού μοιράζονται στους πιστούς δημιουργήματα από βάγια τα οποία είναι σαν κεντήματα που άλλοτε έχουν σχήμα σταυρού και άλλοτε ψαριού. Προχωρώντας προς την κορύφωση του θείου δράματος, την Μεγάλη Τετάρτη οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού προσέρχονται στις ενορίες τους, ώστε να τους «αλείψει» ο ιερέας με το λειτουργημένο και αγιασμένο λάδι προς ίαση ψυχής και σώματος και τη Μεγάλη Πέμπτη, αυτό που κεντρίζει την προσοχή μας και το δέος μας, είναι η ιδιαίτερη τελετή του Νιπτήρος που λαμβάνει χώρα το πρωί στη Χώρα Πάτμου σύμφωνα με τις βυζαντινές παραδόσεις και είναι ένα γεγονός που πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα.

Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/19

ΑΘΗΝΑ-ΠΑΤΜΟΣ

Συνάντηση στο προκαθορισμένο σημείo και αναχώρηση για τον Πειραιά. Επιβίβαση στο καράβι με προορισμό την Πάτμο. Άφιξη τα ξημερώματα στην Πάτμο , τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.

Μ.ΠΕΜΠΤΗ 25/4/19

ΠΑΤΜΟΣ

Πρωινό και αναχώρηση για την Χώρα, όπου στην πλατεία του Δημαρχείου θα παρακολουθήσουμε ένα διαφορετικό έθιμο, το οποίο πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα. Το έθιμο του Νιπτήρα. Κατά την τελετή, ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου αναπαριστά τον Ιησού Χριστό και ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών που αναπαριστούν τους μαθητές του. Στη συνέχεια ακολουθεί πορεία προς τον τόπο της προσευχής , σε ανάμνηση της μετάβασης του Χριστού στον κήπο της Γεσθημανής όπου τον πρόδωσε ο Ιούδας στους Ρωμαίους στρατιώτες. Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας, που το πρώτο θαύμα χρονολογείται το 1956. Δείπνο και ελεύθερος χρόνος . Διανυκτέρευση.

Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/19

ΠΑΤΜΟΣ

Πρωινό και αναχώρηση για το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου , χτισμένο στην κορυφή της Χώρας από τον Όσιο Χριστόδουλο σαν φρούριο με ψηλά τείχη για να προσφέρει ασφάλεια στους Χριστιανούς. Πάνω από την πύλη υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα, από όπου οι μοναχοί έριχναν καυτό λάδι και νερό πάνω στους εισβολείς. Δίπλα βρίσκεται το Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Ο προσκυνητής μπορεί να αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο , να επεξεργαστεί το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Ευαγγελιστής καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί. Μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1999. Στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης θα παρακολουθήσουμε την Αποκαθήλωση. Θα συνεχίσουμε στο άλλο κομμάτι του νησιού , τον Κάμπο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ελεύθερος χρόνος μέχρι να παρευρεθούμε στον Επιτάφιο σε κάποια από τις εκκλησίες του νησιού. Διανυκτέρευση.

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 27/4/19

ΠΑΤΜΟΣ-ΛΕΙΨΟΙ

Πρωινό και αναχώρηση για το μεγαλύτερο μοναστήρι του νησιού ,την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού. Η μονή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Ιταλική κατοχή, καθώς οι μοναχές στην προσπάθεια να διατηρήσουν την Ελληνική γλώσσα ασχολήθηκαν με τη διδασκαλία της στα μικρά παιδιά. Αναχώρηση για τους Λειψούς, όπου θα επισκεφτούμε την Παναγία του Χάρου . Η μονή έχει τη μοναδική εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά το Θείο Βρέφος αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό. Περιήγηση στο νησί μέχρι αργά το απόγευμα. Το βράδυ θα αναχωρήσουμε για το Σπήλαιο της Αποκάλυψης για να παρακολουθήσουμε τη Αναστάσιμη Ακολουθία. Μετά την Ανάσταση θα ακολουθήσει δείπνος στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28/4/19

ΠΑΤΜΟΣ

Πρωινό και ελεύθερος χρόνος να ξεναγηθείτε στο νησί. Στη Σκάλα , ο Δήμος και οι Πολιτιστικοί σύλλογοι προσφέρουν στους καλεσμένους ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλιάτικα εδέσματα, αυγά, τυρόπιτες που τα συνοδεύουν ντόπιοι χοροί όπως ο Σιανός, τον οποίο χορεύουν κοπέλες ντυμένες με την πατμιακή φορεσιά. Αναχώρηση το βράδυ για το λιμάνι όπου θα επιβιβαστούμε στο καράβι.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29/4/19

ΑΘΗΝΑ

Άφιξη το πρωί στον Πειραιά.

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

  • Οτιδήποτε αναφέρεται ως προαιρετικό
  • Φόροι